Weer lachend naar school

Tandenpoetsen is voor ons zo vanzelfsprekend echter in Gambia is er nagenoeg geen tandzorg en met name voor kinderen is een gezond gebit van groot belang. Schade en pijn aan gebitten van kinderen belemmert hen tijdens het opgroeien. Kinderen eten, spelen, slapen en leren slecht als ze klachten aan hun gebit hebben. Sommige kinderen lopen jarenlang met een ontsteking in hun mond. Daardoor lopen ze achterstand in hun ontwikkeling op die ze nooit meer kunnen inhalen. Daar we regelmatig  dit soort verhalen  hoorde  heeft dit ons aan het denken gezet.

In overleg met de school  zijn we  in 2015 begonnen met het tandenpoetsproject , minimaal  1 x per dag je tanden poetsen op de Santo Su Nursery school. In de hoop jong geleerd is oud gedaan.

  • Poetsinstructie posters werden gemaakt
  • Opbergzakken per klas met 1 tandenborstel per kind op nummer werd opgehangen
  • Tandenborstels en tandpasta lagen voldoende op voorraad
  • Kleurig spoelbekers werden gekocht.

Toen dat allemaal aanwezig was kwam stap 2,  het gezamenlijk tandenpoetsen. Dit betekend voordat je de klas in gaat samen met je leraar of lerares naar de grote wasbak met kranen en daar ga je poetsen. Dat kinkt eenvoudig maar menig leraar weet zelf niet  hoe hij of zij haar tanden goed moet poetsen bleek.

Stap 3. Er werd door ons een afspraak gemaakt met een soort van schooltandarts die niet alleen poetsinstructies kwam geven aan 172 kleuters.

Naast deze instructies werden de kinderen ook in een soort van mobiele praktijk uitgenodigd voor een controle. Dit werd gedaan door een door Nederlanders opgeleide tandarts. Mocht blijken dat een extractie of vulling nodig was dan werd dit uiteraard uitgevoerd  Dit om de kinderen vlot van hun tand- en/of kiespijn af te helpen. Helaas was er geen verdoving aanwezig.

Op deze manier leg je door middel van voorlichting, poetsinstructies en de daadwerkelijke tandartsbezoeken een goede basis.