Studeren in Nederland

Wie is Ousman?

Ousman of zoals wij haar noemen Oussie is een jonge vrouw nu van 26 jaar.

Ousman groeit op in Brufut bij haar vader, gehandicapte moeder en 2 broers. Een klein inkomen en ze kunnen amper rondkomen. Wonen gratis maar hebben geen toegang tot stromend water of elektriciteit. 2 kamertjes thats it. Omdat onze opslagcontainer op hun compound mocht staan waar de vader watchman van was wilden we als dank 1 van de kinderen naar school sturen.

Edrissa was dit – de oudste jongen. Helaas overleed deze jongen toen hij op zijn door ons gekregen fiets aangereden werd door een dronken automobilist. Vader overleed een paar jaar later. De 2e broer van Ousman kon dit verdriet allemaal niet aan en raakte ook nog eens op het verkeerde pad en woont dus ook niet meer thuis,, nam de backway en zwerft ergens rond in Marokko.

Na pa’s overlijden stond de  hopeloze moeder die ook nog eens lichamelijk gehandicapt is er helemaal alleen voor met Ousman en nog een nichtje Awa die net opgenomen was in de familie. Geen geld , geen socialendienst, heel veel ellende en maar zien hoe je het red. Net als veel vrouwen die je ziet bedelen bij de moskee ook heden ten dagen nog. Zou dit ook haar toekomst worden?

Sinds die tijd ondersteunen we de moeder met dozen kleding die ze vanaf haar huis probeert te verkopen. Ze wil geen geld van ons ze is te trots. Makkelijk neen want door het grote aanbod in Gambia loopt de kleding verkoop terug. Maar ze heeft net genoeg om te eten. Er mag dan niets gebeuren of iemand ziek worden. Vanaf dat moment helpen we ook Ousman met het betalen van haar school.

Studie Gambia

Vanuit de lager school ging Ousman  naar de Upperbasic en daarna wilde ze heel graag naar Banjul de senior school.  Kinderhulp Gambia heeft haar vanaf dat moment gesteund. Ze werkte daar heel hard en was de hele week van huis. In de weekenden en dat doet ze nu nog steeds komt ze naar huis en helpt haar moeder waar mogelijk maar gaat ze ook nog eens naar de turntable om 2e handskleding te verkopen. Fishmoney ( geld om te eten). Ousman neemt haar verantwoording al sinds jaren en is voor ons een groot voorbeeld van hoe het kan. Geloven in jezelf, hard werken en een doel voor ogen hebben. Zoals mijn moeder nu leeft wil ik het niet.

Na 3 jaar senior school wilde ze naar de universiteit maar ze kwam destijds 0,10 cijfer voor Engels te kort en werd uitgeloot. Ik  ( ivonne) was er bij en ze was zo verdrietig. Kom op zei ik in 2014 er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Alternatief was college en daar een public health studie van 3 jaar. Ik heb haar destijds persoonlijk ingeschreven want bij de pakken neer gaan zitten geeft je geen toekomst.

College en universiteit
Ousman gaat vanaf nu  intern op de campus en dat 3 jaar lang, omdat ze door haar studie niet altijd bij haar moeder kan zijn  probeert ze dat in de weekenden goed te maken ten koste van haar studie tijd met soms te weinig slaap en al een paar keer behoorlijk ziek worden tot gevolg.
Het is zwaar maar toch kreeg ze een certificaat van hard werken en ze werd  4e beste van haar klas.
Eind december 2017 was ze klaar met haar  studie public health aan het college
universiteit
Blij waren we met haar keuze om door te gaan met public health bachelor in  september 2018 aan de universiteit in Brikama. Met hulp Van MRC Holland werd dit mogelijk gemaakt.
Haar P H Master Catherine op school die haar begeleid  gaf haar ook dit advies doe aub public health universiteit als je het rond krijg.. Gambia moet groeien met voorlichting en preventie. Ousman heeft de kwaliteiten om dingen over te brengen en ook de groep luistert naar haar.
Dit was  niet tegen dove mans oren gezegd. Oussie  groeide met de dag en wilde alleen maar met A resultaten naar huis komen.
Door haar doorzettingsvermogen is dat gelukt!

Studie Nederland

Na haar Bachelor  te hebben afgerond wilde ze nog  maar een ding,  een master opleiding buiten Gambia!

Maar Oussie kun je dit aan? Level  buiten Gambia ligt (met respect) wel hoger.  In 2020 deed ze daarom eerst  een summerschool cursus  van de RUG. Dit kon niet in Groningen  en moest door Covid helaas online. Het ging goed en dit  smaakte uiteraard naar meer.

De  Hanze Universiteit in Groningen  bood haar een minor  Global Health van 5 maanden aan,  echter  het moest wel betaald worden.  Dat werd een aktie  uitzetten en met hulp van veel  lieve vrienden is het mogelijk gemaakt dat Oussie afgelopen september  kon starten.  Thanks!

Universiteit regelde visum, wij ticket en onderkomen  en nu we dit openbaar maken kan ik schrijven dat ze het geweldig doet

 Hoe gaat het met haar Minor?

Wij kunnen alleen maar trots zijn, duidelijk  blijkt ook dat ze het level aan kan. Mede om die reden  en omdat er nog geld over was van de “Oussie  aktie” gaat ze  ook de 2e minor Healty Aeging doen. Deze duurt tot de zomer van 2022.

Master

Geloof ons, deze  laatste studie zal ze zeker  gaan doen over een tijdje. Helaas  nu niet  aansluitend. Ousman moet namelijk nog  een stuk stage in Gambia  doen  alvorens ze haar bachelor diploma officieel krijgt.  Daarnaast moet er  ook nog een grote hobbel die een scholarship  heet genomen worden.  Zonder een studiebeurs is een master opleiding voor een arme studente uit Gambia   absoluut niet mogelijk. In Nederland is   Maastricht  een optie en we gaan het jan 2023 gewoon aanvragen…. Wordt vervolgd.