Operatiefonds Help a Child = Change a Life

Voor ons Nederlanders is het zeer vanzelfsprekend dat we te allen tijde kunnen beschikken over de beste medische zorg. Voor de inwoners van Gambia is dat een heel ander verhaal. Medische zorg is schaars en voor zover sprake is van kwalitatieve zorg is dat voornamelijk weggelegd voor de rijkeren. De problematiek is groot. Woorden schieten tekort om er een beeld van te schetsen.

Onze stichting pakt deze problematiek binnen haar mogelijkheden aan en richt zich in dit project met name op kinderen met beperkingen van orthopedische aard. Zonder de juiste medische zorg leven deze Gambiaanse kinderen een leven vol pijn en schaamte. Zij raken geïsoleerd, worden vaak verstoten en gaan niet meer naar school. Doel is doormiddel van een operatie de zelfredzaamheid van deze kinderen te verbeteren, zodat ze een min of meer normale plek in maatschappij weten te vinden. Help a Child is Change a Life!

Hulp door Nederlandse orthopeden

In Gambia zijn sinds kort slechts 2 Gambiaanse orthopeden. Daarnaast werken in de hoofdstad Banjul nog een paar orthopeden uit Cuba die zich met name richten op mensen die via een trauma binnen komen.

Nu is daar al veel te weinig capaciteit en een groot gebrek aan middelen, laat staan dat er hulp is voor kinderen met een handicap. Die is er gewoonweg niet!

Help a Child

Helpen

Kinderhulp Gambia wil als sinds 2015 helpen, na een grondige voorbereiding is de hulp in geroepen van Nederlandse orthopeden die het volgende hebben gedaan:

  • Maart 2018 in een pilot missie zijn er bij 15 kinderen orthopedische operaties met succes uitgevoerd.
  • Maart 2019 zijn er door ons team 29 kinderen geholpen
  • Maart 2020 slechts 19 kinderen konden we helpen daar we door Covid-19 onze missie helaas halverwege moesten stoppen
  • Maart 2022 hebben we maar liefst 50 kinderen geholpen waarvan 14 kinderen aan complexe klompvoeten.
  • Mei/Juni 2023 hebben we bij 22 kinderen maar liefst 35 operaties uitgevoerd

Het Kanifing General Hospital

Dit ziekenhuis in Serrekunda waar wij te gast zijn moet maar liefst 600.000 inwoners van medische hulp voorzien. Er is geen orthopedische afdeling! Het gevolg is onder meer, dat spoedgevallen worden doorgestuurd naar het overbelaste ziekenhuis in de hoofdstad Banjul. De toekomstwens van het Kanifing General Hospital is een eigen orthopedische afdeling met eigen Gambiaanse orthopeden. Maar zover is het nog lang niet!

Wij willen daarom mimimaal 1 keer per jaar kinderen met een handicap laten opereren. Daarmee zetten wij ons met dit project in om de levenskwaliteit van kinderen met orthopedische misvormingen en/of verwaarloosde fracturen te verbeteren. In de meeste gevallen gaat het om correctie van O-benen, X-benen, klompvoeten en andere ernstige afwijkingen binnen de orthopedie.

Ook ondersteunen we daarmee de ontwikkeling van artsen in het ziekenhuis in Serrekunda. De Nederlandse artsen – die overigens hun werk vrijwillig doen – voeren niet uitsluitend de operaties uit, maar dragen daar waar mogelijk ook hun kennis en ervaring over aan de lokale artsen en verpleegkundigen.

Uw hulp is hard nodig: helpt u mee?

Wij willen met dit project doorgaan, er staan nog genoeg kinderen op een wachtlijst. Om dit mogelijk te maken, is er per jaar  € 10.000  tot € 13.000 nodig. Hiermee kunnen wij ongeveer 30  a 35  kinderen helpen! De kosten bedragen namelijk gemiddeld € 300 tot € 400 euro per kind! Dit bedrag dekt de kosten van de operatie en de nazorg inclusief fysiotherapie en – indien  nodig – een lokaal gemaakte brace.  Helpt u mee? Together we are strong!

Hieronder  in een slideshow enkele kinderen die reeds een leven veranderende operatie mochten ondergaan.