Het lopen doet steeds meer pijn

Ansumana is een 14 jarige jongen met Osteogenesis Imperfecta (OI.) Dit is een zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening. Het meest opvallende kenmerk van OI is de grote breekbaarheid van de botten. De aandoening heet daarom Osteogenesis Imperfecta, wat letterlijk ‘onvolmaakte botaanmaak’ betekent

Behandeling is helaas niet mogelijk en je ziet bij hem echt de vreselijke gevolgen. Hij wordt zwaarder en zijn vader geeft aan Ansu heeft steeds meer pijn en het op krukken lopen wordt steeds moeilijker. Arme knul.

Om naar school te gaan heeft hij nu een volwassen rolstoel maar dat zit alles behalve comfortabel en ook heeft hij geen steun bij zijn beentjes. Vader had de lasser al wat aanpassingen laten doen maar hoe mooi zou het zijn als hij toch een passende rolstoel heeft.

Toen de altijd lachende Ansumana via sponsoring voor het eerst naar school ging in 2019 vertelden wij  hem dat wij een Gambiaanse dokter kennen die zijn werk doet in een rolstoel maar ok dat de president van Ecuador in een rolstoel zit. Het stimuleerde hem en wij zeiden; ” jij gaat de eerste president worden van Afrika in een rolstoel”. Elke keer als wij hem spreken  zegt hij in zijn beste Engels Ansu for President, ik smelt dan.

Wij kregen het bericht dat het stuk lopen van de verharde weg naar het school terrein/ de klassen voor Ansumana te zwaar werd. Het lopen op krukken is daarnaast te gevaarlijk want elke val partij levert hem vaak een botbreuk op. Maar ook het  lopen zelf deed hem steeds meer pijn.

Arm kind en nu? We besloten  te gaan kijken naar een oplossing want we willen dat hij ondanks zijn beperking en pijn toch naar school blijft gaan.