Haddy’s Dreams come true !

het lijkt wel een sprookje

Er was eens …. er was eens een jonge vrouw in Gambia met een giga voet van 36×20 cm met daarbij een been en bil die ook flink buiten proporties waren. Deze jonge meid werd gezien als een monster en hield zich uit schaamte al 24 jaar verborgen binnen de compound muren. Onze trouwe volgers weten wel om wie het gaat -> Haddy Dibba

Kleine terugblik alvorens haar droom uit komt.

In 2018 ontmoete ik deze jonge meid voor het eerst, wat was ze bang en foto’s maken koste ons echt heel veel overreding. Haar gezicht was verstijfd en grauw. Ik zelf had nog nooit zoiets gezien die vreselijke grote voet en de daarbij behorende angst van Haddy. Ja ik moest haar vertrouwen winnen en beloofde haar al het mogelijke te doen. Geen hoop maar ik ging het proberen.  1 jaar lang heeft ze in Gambia via kinderhulp diverse artsen gezien uit Nederland, India, Duitsers. Helaas niemand durfde het aan, maar opgeven was voor ons echt geen optie. Als het kan dan gaat het gebeuren! Mercy Ships werd het toverwoord. Geen eenvoudige weg en de 1e screening werd ze door het Senegalese team afgewezen maar gelukkig vond Ivonne de juiste persoon hier in Nederland en met die hulp is het uiteindelijk gelukt.  Zie operatie Haddy

Mijn droom is kapster  worden

Na haar levens veranderende operatie  schaamde Haddy zich niet meer, ze zei ik ga me niet meer verbergen ik wil nu de wereld in. Ik wil mensen ontmoeten en  ik wil ook wel heel graag naar school.(Haddy was door haar opsluiting nog nooit naar school geweest). Toen wij vroegen wat zou je dan willen als beroep kwam er een heel duidelijk antwoord. Ik droom er echt van om onafhankelijk te zijn en een goede kapster te worden. Ik vlecht al vaak haren op de compound en ja daar ben ik goed in. Het schuchtere meisje van toen heeft dromen gelukkig.

Signaal was overduidelijk, die droom moet toch te realiseren zijn? Aktie reactie betekend dat. Zou er een kapersopleiding zijn in Gambia?  Maar ook kwam de vraag is Haddy echt zo enthousiast en kan ze dit wel? De twijfel begon bij ons en alvorens wij verder gingen  met dingen regelen nadat er  een opleiding gevonden was die heel duur bleek te zijn. Wij namen nogmaals contact met haar op.

Hoi Haddy, wij hebben  een school gevonden op internet en die is in de buurt maar geen idee wat het kost (leugentje) en wij weten niet of ze snel plaats hebben( leugentje) Maar wil je daar morgenvroeg heen gaan om dit na te vragen en om te kijken of je geschikt bent? De school zit in Brusubi (dorp verder op). Oeps, dat is eng. Alleen op pad durf ik niet was het antwoord en Haddy vroeg daarom gelijk of ook Oussie  van ons team mee kon? Helaas Haddy die heeft voorlopig geen tijd en ze kan straks ook niet elke dag met jou mee naar school toch? Advies van ons, Je pakt de bush taxi vlakbij je huis en je stapt uit bij de turntable. Daar vraag je naar Africell office en daar boven zit de school. Lijkt heel eenvoudig maar niet voor iemand die 24 jaar opgesloten heeft gezeten. Zelf zo dichtbij is alles nog wereld vreemd en eng.

Wat waren we trots toen we op 28 december 2020 (ochtend later) een berichtje kregen van de directrice , Haddy was in haar beste jurk verschenen op kantoor en ja ze was er helemaal alleen. Dat ze gemotiveerd was bleek wel dat ze van haar eigen geld (zeer arm) een inschrijfformulier gekocht had van 150 dls. Toen ze de bedragen zag om de opleiding te kunnen volgen schrok ze echt heel erg. Voor Gambianen meer dan een jaar salaris. Dit kan Ivonne lees Kinderhulp Gambia toch niet betalen ze hebben al zoveel gedaan zei ze. De directrice speelde mee en zei ook dat er nu geen plek was en dat ze mogelijk konden gaan sparen voor haar? Beetje sneu ging Haddy naar huis. Maar toen de directrice zei deze meid verdient het en wil heel graag waren wij  overtuigd dit moest doorgaan.

Een paar uur na haar schoolbezoek hadden wij  wederom contact met Haddy. Ze zei; Ik heb niet geslapen vannacht want ik dacht het gaat me nooit alleen lukken. Maar ik heb mensen ontmoet en heb alles helemaal alleen gedaan. Ze was zo blij dat ze haar angsten overwonnen had. Het was so EASY. Ja lieve Haddy vandaar dat we je dit ook lieten doen. Wij zijn zo trots op je. Waar een wil is…..

Daarna zei ze; Ivonne deze school is veel te duur en er is ook geen plek we gaan maar wat anders zoeken. Jullie hebben al zoveel gedaan. Ja het is wel heel duur zeiden wij  (met een beetje schuld gevoel) maar blijf in je droom geloven je weet het maar nooit. Wij wisten inmiddels wel beter…. Want met de toezegging van een vriendin en nog wat sponsorgeld wat Kinderhulp Gambia had ontvangen kon deze droom werkelijkheid worden.

Happy new year

Haddy is  met een smoes uitgenodigd om op 1 januari de Kinderhulp Gambia nieuwjaar lunch bij te wonen, niet wetende dat alles vandaag 1 jan 2021 om haar zelf zou gaan draaien. Om zeker te weten dat ze echt zou komen reed om 13 uur de auto voor.

Het hele team in Gambia was aanwezig en getuigen, na een heerlijk buffet kreeg iedereen een envelop als dank je wel voor hun inzet. Echter die van Haddy was leeg. Oeps foutje, ze keek ook wat beduusd. Ousie zegt ik ben blijkbaar wat vergeten en loopt weg. Een mooie rozetaart met dreams come true 2021 werd gehaald en ook kreeg Haddy haar T-shirt van de school. Via een livestream konden we haar vertellen ; Ja lieve Haddy jouw droom komt uit. Jij mag maandag 4 jan. 2021 starten aan je opleiding tot kapster en werken aan jouw nieuwe toekomst. Via de video verbinding mee kijken zagen we dat haar lach steeds groter werd en ja zei ze mijn droom is uitgekomen. Ik hoorde later dat ze nog een paar keer gevraagd heeft is het echt waar mag ik echt naar die dure school. Ze kon het gewoon niet geloven.

Haddy is een van de meiden die dit dik verdient, en ja we kunnen niet iedereen op deze wereld maar wel af en toe het leven veranderen van 1 persoon.

Haddy doet het heel goed op school, ze is de beste in haar vak en behalve het vlechten en haar werken  doet ze ook nagels en make-up. De meest kleurrijke Afrikaanse creaties komen voorbij en naar ik begreep is ze exclusief. Hierdoor kreeg december 2021 al  tijdens haar stage periode  een baan aangeboden.

Het gaat dus goed komen met Haddy en haar droom om kapster te worden is geen sprookje meer maar werkelijkheid geworden, wij wensen haar veel succes voor de toekomst!