Haddy’s Giga voet

Er was eens …. er was eens een jonge vrouw in Gambia met een giga voet van 36 x 20 cm met daarbij een been en bil die ook flink buiten proporties waren. Deze jonge meid werd gezien als een monster en hield zich uit schaamte al 24 jaar verborgen binnen de compound muren. De naam van deze jonge vrouw is  Haddy Dibba

In 2018 ontmoeten wij deze jonge vrouw voor het eerst, wat was ze bang en foto’s maken koste ons echt heel veel overreding. Haar gezicht was verstijfd en grauw. Ik (Ivonne) zelf had nog nooit zoiets gezien die vreselijke grote voet en de daarbij behorende angst van Haddy. Ja wij moesten  haar vertrouwen winnen en wij beloofde haar al het mogelijke te doen. Geen hoop maar wij gaan het proberen.

2 jaar lang heeft ze in Gambia via de contacten van kinderhulp  Gambia diverse artsen gezien uit oa.Nederland, India, Duitsland. Elke keer weer een teleurstelling  want helaas niemand durfde het aan, maar opgeven was voor ons echt geen optie. Als het kan dan gaat het ook gebeuren!

Mercy Ships werd het toverwoord.

Geen eenvoudige weg en de 1e screening in zuid Senegal werd ze door het Senegalese team afgewezen maar gelukkig vond ik de juiste persoon hier in Nederland en met die hulp is het uiteindelijk gelukt.

Waar 2020 voor de meesten onder ons een jaar was dat we snel willen vergeten (corona), kan Haddy alleen maar zeggen dat er voor haar in dat jaar een nieuwe wereld open ging.

13 jan 2020 vertrokken Haddy en Ousman van ons team naar Dakar, na screening op het grootste drijvende ziekenhuis kreeg Haddy de  diagnose Gigantisme (reuzengroei) en het zou te behandelen zijn. Yes het gaat toch goed komen.

Omdat haar Hb te laag was moest ze daar eerst  aankomen en gezond eten. Maar  dan dan komt het verlossende woord HADDY wordt GEOPEREERD!

Ze kreeg  1 februari haar levens veranderende operatie aan boord bij Mercy ships in Dakar. Een operatie van maar liefst 18,5 uur  vond plaatst. Haar voet is stuken kleiner gemaakt en de 3 giga tenen zijn weg. Ook haar giga tumor op de bil is verwijdert.

Haddy genoot aan boord, want  buiten haar operatie  kon ze mensen ontmoeten, kreeg 3 maaltijden per dag  en daarnaast zag ze  een vreemde wereld buiten haar compound. Een wereld die ze 24 jaar niet gezien had.

Makkelijk traject, nee zeker niet want ze was samen met haar moeder maar liefst 6 maanden lang ver van huis (Senegal) mede ook door corona. Haar revalidatie ging hierdoor moeizaam want Mercy Ships vertrok  veel eerder dan verwacht terug naar hun thuishaven en Haddy ging daardoor naar een lokaal ziekenhuis, nog verder weg van huis. Een eenzame tijd mede door de beperkingen van  corona. Het was afzien maar het maakte haar ook sterk.

Kinderhulp Gambia heeft haar vanaf de eerst dag begeleid en heeft alle kosten op zich genomen.

Een verborgen bloem bloeide open. Er verscheen langzaam een mooie vrouw met een nog mooiere glimlach en ze kreeg zelfvertrouwen. Foto’s maken was helemaal geen probleem meer en ze leerde zich zelf aan om Engels te praten. Alles was de moeite waard en toen ze in Gambia haar eerste  schoenen kon uitzoeken was het feest compleet.

Haddy is  het voorbeeld van  Niet opgeven en verschillen maken!

Hoe het nu met Haddy gaat?  kijk ook eens op Haddys dream comes true  en u zult verstelt staan.