Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is baby-6-mnd-en-3-kg..bmp

Babymelk project Kubuneh

6 maanden oud en je weegt nog geen 3 kg kunt u zich dat voorstellen?

In 2011 kregen we een verontrustende email vanuit Gambia. U kent ons dan is het  van reactie naar actie!.

Wat is er aan de hand?

Op dit moment komen er steeds meer mensen met zware ondervoedingsproblemen naar de dokterspost in Kubuneh en dit keer niet alleen kinderen.

Oorzaak, 60% van de oogst is mislukt doordat er in het afgelopen regenseizoen te weinig regen is gevallen. Geen goede oogst betekend voedselschaarste, hierdoor stijgen de prijzen van levensmiddelen zodat de mensen nu nog meer moeite hebben dan gewoonlijk om hun dagelijkse maaltijd te kunnen betalen.

De gevolgen zijn groot, soms dagen zonder eten en je maag maar vullen met alleen water zodat je geen honger hebt.

Maar ook kinderen die zonder eten naar school toe moeten en we kunnen nog wel even doorgaan. Vreselijk en voor ons onvoorstelbaar.

Zomer 2011 kwam er bij de kliniek ook een grootmoeder Abba met baby Douwda, De moeder van de baby was 3 weken na de bevalling overlden. Doods oorzaak is en blijft een raadsel maar het belangrijkste feit is dat de borst/babyvoeding vanaf die datum ontbreekt.

Oma doet alles wat in haar vermogen ligt maar is niet in staat om goed voor de achter gebleven baby te zorgen want 1 blik babymelk kost € 5,– en dat is net zoveel geld daar als het eten voor een groot gezin voor 1 week. U begrijpt dat als je maar 5 euro of nog minder te besteden hebt per week dit hele moeilijke keuzes zijn.

Baby raakt steeds verder ondervoed en oma klopt dus aan bij de dokterspost. De baby woog bij binnenkomst minder dan 3 kg en was al ruim 6 maanden oud.

Bij uitdroging en ondervoeding wordt uiteraard de noodzakelijke 1e hulp geboden  en is het duimen op een goede afloop. Maar  daarna is er  vooral behoefte aan gezonde en voedzame (baby) voeding.  Het healthcentrum kan deze hulp niet zelf bieden want de dokterspost komt zelf al 12000 euro per jaar te kort voor de aankoop van noodzakelijke medicatie en wat nu?

Stichting Kinderhulp Gambia heeft regelmatig een grote partij babymelk gekocht en geschonken, deze melk maakt duidelijk een wereld van verschil.

Hierboven de grote verschillen  die dankzij de door ons gedoneerde blikken babymelk  zijn  gemaakt.

Links de 4 foto’s dat is Douwda – 2e en 3e foto de tweeling Awa en Adama.

De kinderen op de foto’s zijn nadien opgenomen in het sponsorproject, en gaan zo  op kosten van de stichting naar school